maandag 1 augustus 2011

De exmentor

Bij Harry Potter zijn dementoren waarschijnlijk de ergste wezens die bestaan. Ze zijn blind en gaan gekleed in lange zwarte jassen. De mensen die in hun buurt komen kunnen zich alleen maar vervelende dingen herinneren. Dementoren kunnen hun kaken om je mond klemmen en je ziel uit je zuigen ("kus des doods"). Allemaal niet fijn.

Dementor staat tegenover patronus. Je kunt de patronus aanroepen om van de dementoren af te komen. De patronus herinnert aan het Romeinse cliëntelisme. 's Ochtends stond je in de rij om hem te smeken je te helpen met je zieke kinderen en om je te beschermen bij rechtszaken. Dumbledore is de patronus, wij zouden misschien de 'mentor' zeggen. Iemand die je wegwijs maakt in de emotionele loopgraven van de school.

In het onderwijssysteem wordt soms gebruik gemaakt van peer mentoring. Je wordt dan bijgestaan door een meer ervaren leerling. Het systeem schijnt vooral in oosters-orthodoxe kloosters dominant te zijn geweest en overgenomen te zijn voor andere Bildungs-plaatsen, zoals scholen, gevangenissen en criminele bendes (zie Kharkhordin). De Russische maffia werkt met mentoren, de Italiaanse met een patronus (Godfather).

In het leven gaat het erom, met hulp van de mentor zelfstandig te worden. Dus om te leven zonder de mentor. Je moet min of meer dementeren. Als je zelfstandig wordt, is je mentor mentor af, dementor of exmentor. De exmentor werkt subtieler dan de dementor. Als hij in de buurt is krijg je goede herinneringen. Hij bestookt je met boekentips, cd's, bemoedigende reacties.

Het zwaartepunt in de relatie is, als het goed is, verschoven van passieve inontvangstname naar actieve waakzaamheid. Je exmentor wordt een sirene in je zelfreflectie. Roep zijn hulp alleen aan indien onvermijdelijk! Weiger zijn geschenken niet! Accepteer zijn kus als de gave van een fluïdum dat je toelaat in een aparte plek in je lichaam, naast je eigen ziel. Zet zijn cd's bijeen op een hoge plek in je rek. Neem de tijd om te bezien of je die geschonken ziel wil aanspreken. Ga dan over tot defragmenteren en gedoseerd verwerken.

Sla al mijn adviezen in de wind. Lees ze geamuseerd als een zelfgesprek dat nog niet de moed had zich op te bergen in zijn beschutting.

1 opmerking:

  1. vandaag was ik op werkbezoek bij een vriendelijke oude wijze kerk-man. Tot mijn verbazing bestaan ze. Ondanks zijn hoge functie in de hierarchische kerk, was hij ook kritisch op zijn eigen organisatie. Zijn warme persoonlijkheid raakte me in mijn ziel. Ik voelde me gezien, zoals dat heet in religieuze termen. Zijn geheim is, volgens eigen zeggen, de innerlijke vrijheid die hij ervaart en beschermt. Niemand kon in die heilige ruimte schade aanrichten. Een ware mentor. Tenminste voor mij, voor deze dag. En een pleidooi voor het bewaren van je diepste ziel in de beschutting, om er af en toe uit te komen voor de goede verstaander.

    BeantwoordenVerwijderen