zaterdag 24 september 2011

Naaktpak

De blog 'concreet' is goed gevallen, er wordt gevraagd naar een vervolg.

Je kunt denken aan de oorsprong van het beton. Het is uitgevonden door de Romeinen. Het stelde hen in staat gewelven te maken. Gebouwen konden nu complexer worden. Hoogtepunten zijn het Pantheon, diverse mausolea en de basilieken met koepels.

Er komen meer rondingen omdat de geometrische architectuur maar moeilijk te verdragen valt. Je gaat vanzelf denken aan borsten.

De waarheid van het concrete (beton) wordt zachter omdat de plasticiteit is toegenomen. Toegegeven, nadat het beton is gehard verliest het zijn plasticiteit, maar dat is niet zijn bepalende moment.

Eenmaal de overgang voltrokken naar de rondingen kun je concreet ook denken aan kleding. Het lichaam is te hard (schokkende naaktheid) en te zacht (kwetsbaar) en behoeft dus kleding. Kleding maakt het lichaam concreter. Ze accentueert de geslachtskenmerken maar neemt tegelijk de schokkende werking weg door de geslachtsdelen te bedekken.

Er ontstaat een spel van uitwisseling en dialectiek. Lees maar 'Naaktheden' van Agamben. Adam en Eva waren bedekt met het kleed der genade en ontdekten bij de zondeval dat ze dit kleed verloren waren. Ze werden pas naakt na de zondeval.

Je kunt de dialectiek omvormen tot dislectiek. Aan de ene kant wordt het lichaam concreter naarmate het getraind wordt, 'abgehartet' door fitness en chirurgie.De zwakkere onderdelen worden vervangen door protheses en chips. Aan de andere kant wordt het lichaam concreter naarmate het wordt bedekt. Maar zoals de Griekse etymologie van waarheid wil, 'onverborgenheid', moet de bedekking samengaan met aan het licht brengen. De Grieken maakten beelden met kleding in de 'wet drapery style', de voorlopers van het wet T-shirt. De kinderprogramma's behelpen zich met het naaktpak, de moeders met schorten waarop een naakt lichaam staat afgebeeld.

De waarheid is ofwel pimping en oppomping van het lichaam zelf, ofwel de bekleding met plooien, humor, zachtheid. Bij beide keuzes wordt het lichaam 'zelf' onttrokken aan het zicht. Veel verder kan een waarheid niet gaan. Dat wil de waarheid ook niet. Ze is hard en zacht, concreet en abstract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten